Calendar

feb
21
do
Workshop fermentatie basis @ SmaakPark
feb 21 @ 6:30 pm – 10:30 pm

bonen

Tijdens deze basis workshop fermenteren in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van het kookboek Verrot lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter en yoghurt, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en verteld ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Gefermenteerde frisdrank
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 80,- inclusief allerlei proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 105,-. De workshop begint om 18:30u en eindigt om circa 22:30u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

mrt
9
za
VOL | Workshop fermenteren + desembrood @ SmaakPark
mrt 9 @ 10:00 am – 5:00 pm

Deze workshop is VOL, er is nog wel ruimte op 18 maart of 19 april.

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot Lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 155,-. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

mrt
10
zo
Hoe kook je met miso, kimchi en andere ROTzooi @ SmaakPark
mrt 10 @ 3:00 pm – 8:30 pm

Stel, je bent lekker bezig met fermenteren en je voorraad kasten, kelder en koelkast puilen uit met potten melkkefir, miso, kimchi, pickles en andere heerlijk gefermenteerde producten. En dan … wat maak je er eigenlijk mee? Hoe kan je die gefermenteerde tamari of miso in jouw maaltijd verwerken en wordt het een gerecht met de wauw-factor?

Tijdens deze workshop ga je dat leren. We gaan met elkaar koken, experimenteren en de gemaakte fermentatie creaties vervolgens – met elkaar – opeten. Een heus fermentatie-diner met allemaal verschillende kleine gerechten.

Deze workshop biedt ruimte voor maximaal 12 personen. Je gaat aan de slag met kimchi, miso, tamari, tempeh, melkkefir, kombucha, pickles en ingemaakte citroen.

De kookworkshop wordt gegeven door Christian Weij, auteur van Verrot Lekker, het praktische handboek met recepten over fermentatie dat je waarschijnlijk in je kast hebt staan. Heb je het nog niet? Niet erg, en ook niet strikt noodzakelijk. Je kunt het boek eventueel tijdens de workshop aanschaffen, of in het bestelproces kiezen voor, workshop + boek. Dan ligt er 1 voor je klaar.

 

Datum: zondag 10 maart 2019
Tijd: 15:00u – 20:30u
Locatie: SmaakPark, Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw 15D, 6711 JC, Ede
Kosten: € 75,- p.p. (inclusief eten en drinken), wil je het boek Verrot Lekker erbij? Dat kost € 27,50

mrt
18
ma
Workshop fermenteren + desembrood @ SmaakPark
mrt 18 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot Lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 155,-. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

apr
6
za
Workshop Smaakmakers fermenteren (miso, shoyu, hotsauce) @ SmaakPark
apr 6 @ 10:00 am – 5:00 pm

Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie, peper. Maar ook producten als hot sauce, miso, tamari, shoyu, (fruit)mosterd en worcestershiresauce zijn meestal gefermenteerd. Tijdens deze smaakmakers workshop leer je van mij (Christian Weij) wat fermenteren inhoudt en ga je aan de gang met deze heerlijke producten. Ik zal je uiteraard veel laten proeven en uitleggen hoe je met fermentatie echt grote verschillen in smaak kunt maken.

Je gaat naar huis met:
– Miso
– Hot sauce
– Tamari
– (Fruit) Mosterd
– Worcestershiresauce
– Shoyu

De kosten voor deze SmaakMakers workshop zijn € 130,- inclusief allerlei proefhapjes, drankjes, gefermenteerde lunch en de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 155,-. De workshop begint om 10:00 en eindigt om circa 17:00 u.

De workshop wordt gegeven in mijn fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

 

apr
19
vr
Paasspecial fermenteren + desembrood @ SmaakPark
apr 19 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot Lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem en is een fantastische voorbereiding op de paasdagen die voor de deur staan. Het lekkerste paasbrood, met lang gerijpte boter, dat klinkt goed toch?

Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 speciale paas desembroden p.p. en starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, brie maken voor op de kaasplank, frisdrank, lang gerijpte boter, yoghurt en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Brie
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 155,-. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

 

mei
6
ma
Masterclass Food Professionals, basis
mei 6 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, basis

Om te starten met fermenteren en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, moet je beginnen met een solide basis. Tijdens deze basisopleiding leggen we deze basis. Je leert wat micro-organismen zijn, welke je kunt gebruiken, waar je ze vandaan kunt halen, hoe je ze kunt beïnvloeden en hoe je er veilig mee kunt werken. Je leert over de geschiedenis van het fermenteren en wat het met gezondheid te maken heeft. We gaan de hele dag door ook veel proeven en al die verschillende smaken zullen je ogen zeker openen en je inspireren meer met deze oude methodes te doen.

Na deze dag zal je bacteriën nooit meer als eng beschouwen en je zult ze kunnen inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan groenten en fruit fermenteren, en melk verwerken tot kaas en andere zuivel producten.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Zuurkool
  • Kimchi
  • Pickle’s
  • Gepekelde citroenen
  • Een gefermenteerde soda
  • Yoghurt
  • Boter
  • Crème fraîche (maar dan anders)
  • Roomkaas

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 9 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie basis opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 185,- incl. BTW  inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass basis in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee vervolg-masterclasses te volgen: Smaakmakers en desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 6 mei (basis), maandag 13 mei (smaakmakers) en maandag 20 mei (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mei
11
za
Workshop dranken fermenteren @ SmaakPark
mei 11 @ 10:00 am – 5:00 pm

Wist jij dat je je eigen cola kan maken? Of een heerlijke bruisende Kombucha vol goede bacteriën? Je eigen dranken maken is zó leuk en lekker! Deze dag gaan we verschillende fermentatie technieken inzetten om de lekkerste dranken te maken. We gaan met zuivel aan de slag (melk kefir), maar ook waterkefir, kombucha, een eigen gemaakte frisdrank, cider en een shrub staan op het programma.

Christian Weij, schrijver van Verrot Lekker, laat je natuurlijk ook veel van zijn fermentatie experimenten proeven.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie, recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis van het fermenteren en over de link tussen al die goeie beestjes en onze gezondheid.

Je gaat naar huis met:

– water/melk kefir
– frisdrank
– kombucha
– shrubs
– cider
De kosten voor deze gefermenteerde dranken workshop zijn € 130,- inclusief allerlei proefhapjes, een gefermenteerde lunch, drankjes en de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 155,-.
De workshop begint om 10:00 en eindigt om circa 17:00. De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier van Christian in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

 

mei
13
ma
Masterclass Food Professionals, smaakmakers
mei 13 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, smaakmakers

Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar ook producten als tabasco, miso, vissaus, sojasaus, mosterd en worcestershiresauce zijn meestal gefermenteerd. We gaan veel proeven maar natuurlijk gaan ook de handen uit de mouwen en gaan we zelf smaakmakers maken en de vele toepassingen ervan bespreken. De smaakmakers kan je inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan o.a. verse vis klaar maken voor de lange reis naar de lekkerste vissaus die je ooit proefde, en graan en bonen laten transformeren tot smaakbommen.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Tabasco
  • Groentesausen
  • Miso
  • Vissaus
  • Tempeh
  • Pesto
  • Mosterd
  • Mayonaise van boter en gefermenteerde groentesap

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 7 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Smaakmakers opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee masterclasses te volgen: Basis en Desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 6 mei (basis), maandag 13 mei (smaakmakers) en maandag 20 mei (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mei
20
ma
Masterclass Food Professionals, desem & graan
mei 20 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, desem & graan

Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en we vermoordden ze erom. Het was onderdeel van religieuze rituelen en een reden om oorlogen te voeren.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze masterclass doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van Christian Weij hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Je wordt overspoeld met informatie en recept ideeën en Christian vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en verschillende soorten broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Verschillende soorten lang gerezen desembrood
  • Tempeh

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • Verschillende zelf gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Graan opleiding certificaat

De kosten voor deze masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en food professionals, zijn er nog twee andere masterclasses te volgen: Basis en Smaakmakers. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 6 mei (basis), maandag 13 mei (smaakmakers) en maandag 20 mei  (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Recente berichten