Calendar

jul
1
zo
Workshop desembrood @ SmaakPark
jul 1 @ 10:00 am – 4:00 pm

DesembroodEen hele dag lang met de handen in het deeg. Je gaat met spierballen en een tas vol heerlijk knapperig zelf gebakken brood naar huis.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze workshop doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van mij (Christian Weij, auteur van Verrot Lekker) hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Ik overspoel je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertel ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en per persoon twee broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je gaat naar huis met:
– Een desemstarter
– 3 eigen gemaakte broden
– Deeg wat je thuis kunt afbakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze uitgebreide workshop desembrood in Ede zijn € 85,- inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen, de starters en een verrassing. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 105,-. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:00u.

jul
5
do
Workshop fermentatie basis @ SmaakPark
jul 5 @ 6:30 pm – 10:30 pm

bonenTijdens deze basis workshop fermenteren in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van het kookboek Verrot lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter en yoghurt, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en verteld ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Gefermenteerde frisdrank
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 75,- inclusief allerlei proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 95,-. De workshop begint om 18:30u en eindigt om circa 22:30u.

jul
26
do
Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
jul 26 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Christian laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.
Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:

– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 125,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters.

Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop €145,-.
De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

aug
18
za
Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
aug 18 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Christian laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.
Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:

– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 125,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters.

Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop €145,-.
De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

sep
3
ma
Masterclass Professionals Basis @ SmaakPark
sep 3 @ 10:00 am – 4:30 pm

Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: de basis

Om te starten met fermenteren en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, moet je beginnen met een solide basis. Tijdens deze basisopleiding leggen we deze basis. Je leert wat micro-organismen zijn, welke je kunt gebruiken, waar je ze vandaan kunt halen, hoe je ze kunt beïnvloeden en hoe je er veilig mee kunt werken. Je leert over de geschiedenis van het fermenteren en wat het met gezondheid te maken heeft. We gaan de hele dag door ook veel proeven en al die verschillende smaken zullen je ogen zeker openen en je inspireren meer met deze oude methode’s te doen.

Na deze dag zal je bacteriën nooit meer als eng beschouwen en je zult ze kunnen inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan groenten en fruit fermenteren, en melk verwerken tot kaas en andere zuivel producten.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Zuurkool
  • Kimchi
  • Pickle’s
  • Gepekelde citroenen
  • Een gefermenteerde soda
  • Yoghurt
  • Boter
  • Crème fraîche (maar dan anders)
  • Roomkaas

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 9 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie basis opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 185,- incl. BTW  inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass basis in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee vervolg-masterclasses te volgen: Smaakmakers en Desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 3 september (basis), maandag 10 september (smaakmakers) en maandag 17 september (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

 

 

sep
10
ma
Masterclass Professionals Smaakmakers @ SmaakPark
sep 10 @ 10:00 am – 4:30 pm

Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: Smaakmakers

Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar ook producten als tabasco, miso, vissaus, sojasaus, mosterd en worcestershiresauce zijn meestal gefermenteerd. We gaan veel proeven maar natuurlijk gaan ook de handen uit de mouwen en gaan we zelf smaakmakers maken en de vele toepassingen ervan bespreken. De smaakmakers kan je inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan o.a. verse vis klaar maken voor de lange reis naar de lekkerste vissaus die je ooit proefde, en graan en bonen laten transformeren tot smaakbommen.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Tabasco
  • Groentesausen
  • Miso
  • Vissaus
  • Tempeh
  • Pesto
  • Mosterd
  • Mayonaise van boter en gefermenteerde groentesap

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 7 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Smaakmakers opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee masterclasses te volgen: Basis en Desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 3 september (basis), maandag 10 september (smaakmakers) en maandag 17 september (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

 

sep
15
za
Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
sep 15 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Christian laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.
Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:

– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 125,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters.

Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop €145,-.
De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

sep
17
ma
Masterclass Professionals Desem & andere Graan producten @ SmaakPark
sep 17 @ 10:00 am – 4:30 pm

Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: Graan

Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en we vermoordden ze erom. Het was onderdeel van religieuze rituelen en een reden om oorlogen te voeren.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze masterclass doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van Christian Weij, hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Je wordt overspoeld met informatie en recept ideeën en Christian vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en verschillende soorten broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Verschillende soorten lang gerezen desembrood
  • Tempeh

De opleiding is inclusief:

  • Verschillende zelf gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Graan opleiding certificaat

De kosten voor deze masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en food professionals, zijn er nog twee andere masterclasses te volgen: Basis en Smaakmakers. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 3 september (basis), maandag 10 september (smaakmakers) en maandag 17 september (desem & andere graan producten)

Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Recente berichten