Calendar

mei
4
za
Workshop fermenteren + desembrood @ SmaakPark
mei 4 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot Lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 157,50. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mei
6
ma
Masterclass Food Professionals, basis
mei 6 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, basis

Om te starten met fermenteren en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, moet je beginnen met een solide basis. Tijdens deze basisopleiding leggen we deze basis. Je leert wat micro-organismen zijn, welke je kunt gebruiken, waar je ze vandaan kunt halen, hoe je ze kunt beïnvloeden en hoe je er veilig mee kunt werken. Je leert over de geschiedenis van het fermenteren en wat het met gezondheid te maken heeft. We gaan de hele dag door ook veel proeven en al die verschillende smaken zullen je ogen zeker openen en je inspireren meer met deze oude methodes te doen.

Na deze dag zal je bacteriën nooit meer als eng beschouwen en je zult ze kunnen inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan groenten en fruit fermenteren, en melk verwerken tot kaas en andere zuivel producten.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Zuurkool
  • Kimchi
  • Pickle’s
  • Gepekelde citroenen
  • Een gefermenteerde soda
  • Yoghurt
  • Boter
  • Crème fraîche (maar dan anders)
  • Roomkaas

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 9 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie basis opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 185,- incl. BTW  inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass basis in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee vervolg-masterclasses te volgen: Smaakmakers en desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 6 mei (basis), maandag 13 mei (smaakmakers) en maandag 20 mei (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mei
13
ma
Masterclass Food Professionals, smaakmakers
mei 13 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, smaakmakers

Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar ook producten als tabasco, miso, vissaus, sojasaus, mosterd en worcestershiresauce zijn meestal gefermenteerd. We gaan veel proeven maar natuurlijk gaan ook de handen uit de mouwen en gaan we zelf smaakmakers maken en de vele toepassingen ervan bespreken. De smaakmakers kan je inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan o.a. verse vis klaar maken voor de lange reis naar de lekkerste vissaus die je ooit proefde, en graan en bonen laten transformeren tot smaakbommen.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Tabasco
  • Groentesausen
  • Miso
  • Vissaus
  • Tempeh
  • Pesto
  • Mosterd
  • Mayonaise van boter en gefermenteerde groentesap

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 7 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Smaakmakers opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee masterclasses te volgen: Basis en Desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 6 mei (basis), maandag 13 mei (smaakmakers) en maandag 20 mei (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mei
18
za
Koken als een pro, kookworkshop
mei 18 @ 1:00 pm – 11:00 pm

Droom jij ook van gerechten met deze opmaak en gerechten die helemaal in balans zijn, natuurlijk qua smaak, maar ook qua structuur en kleur? Ga samen met Quinten van Dreven (voormalig Oude Politiebureau in Ede) aan de slag een kook als een pro een viergangen diner met lokale en (veelal) biologische ingrediënten.

Onder leiding van Quinten leer je de fijne kneepjes die elke chef kok beheerst. Snijtechnieken, het draaien van emulsies, het zelf maken van gnocchi’s, het gebruik van zwarte knoflook en wat doet het drogen van oesterzwammen voor de smaak van deze mooie paddestoel? En natuurlijk de opmaak, want zoals het er op de foto uit ziet, dan wil je natuurlijk ook zelf leren. Alles wat op het bord komt, maak je zelf, met de technieken die Quinten je leert.

Deze workshop is op basis van open inschrijving, waardoor iedereen die wil mee kan doen. Je gaat in groepjes aan het werk en bent dan met elkaar verantwoordelijk voor 1 gerecht uit het menu.

Het menu dat je gaat koken vanavond:

 

Kabeljauw met komkommer, zwarte knoflook, saus van wei en basilicum, Piccalilly en groene asperge

*

Gnocchi met oesterzwam, schuim van gerookte knoflook, crème fraîche, kervel en parmezaan

*

Staartstuk, couscous, gepofte biet, zwarte olijfjus, asperge en bloemkool

*

Mascarpone met grapefruit, wodka granité en roze peper

Nadat de mise en place is gedaan en jullie zover klaar zijn dat de gerechten kunnen worden opgemaakt op de borden, gaan we eerst met elkaar de tafel dekken. Want natuurlijk eten we deze heerlijke gerechten met elkaar op, en eten smaakt nu eenmaal beter aan een mooi gedekte tafel en van mooi servies. Eet smakelijk!

Betaling voor deze workshop verloopt via de website Verrot Lekker, je wordt dus doorgeleid.

Datum: dinsdag 18 mei 2019
Tijd: 13:00u – 23:00u
Locatie: SmaakPark, Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw 15D, 6711 JC, Ede
Kosten: € 75,00,- p.p. (inclusief eten en drinken)

mei
20
ma
Masterclass Food Professionals, desem & graan
mei 20 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, desem & graan

Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en we vermoordden ze erom. Het was onderdeel van religieuze rituelen en een reden om oorlogen te voeren.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze masterclass doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van Christian Weij hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Je wordt overspoeld met informatie en recept ideeën en Christian vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en verschillende soorten broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Verschillende soorten lang gerezen desembrood
  • Tempeh

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • Verschillende zelf gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Graan opleiding certificaat

De kosten voor deze masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en food professionals, zijn er nog twee andere masterclasses te volgen: Basis en Smaakmakers. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 6 mei (basis), maandag 13 mei (smaakmakers) en maandag 20 mei  (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mei
26
zo
ROTZOOI fermentatiefestival
mei 26 @ 11:00 am – 8:00 pm
ROTZOOI fermentatiefestival

‘De rotjongens’ Christian Weij (Verrot Lekker) en Meneer Wateetons (Over Rot) organiseren op zondag 26 mei 2019 de derde editie van fermentatiefestival ROTZOOI, in samenwerking met Keukengeheim • culinaire evenementen

ROTZOOI is geen standaard foodtruck festival. Natuurlijk kun je er lekker eten en drinken, maar ROTZOOI gaat dieper. Met een gefermenteerd drankje in de ene en een kimchiburger in de andere hand kunnen de bezoekers meer dan twintig verschillende demonstraties, workshops en lezingen bijwonen.

Verder is er een starterruiltent en kun je eventuele uitdagingen of bijzonderheden van jouw fermentatie-creatie voorleggen aan de zuurkooldokter. Kortom, het wordt een waanzinnig leuk, smakelijk en leerzaam festival.

De toegang tot het festival is € 5,00 en voor de workshops en/of lezingen moet je je vantevoren inschrijven en een kaartje kopen.

Blijf op de hoogte van alles rondom het festival en volg de facebookpagina Rotzooi fermentatiefestival of www.rotzooi-festival.nl.Daar vind je ook de workshops-timetable (wanneer deze gereed is).

ROTZOOI Fermentatiefestival
Datum: zondag 26 mei 2019
Tijd: 11:00 tot 20:00
Locatie: het SmaakPark, Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw 15D in Ede.

https://goo.gl/maps/xfSRwsZwgJq

Met de trein stap je uit op station Ede-Wageningen. Het is dan ongeveer 15 minuten lopen.

jun
1
za
Verrot gezond, fermenteren en desembrood @ SmaakPark
jun 1 @ 10:00 am – 4:00 pm

Op 26 mei as, tijdens het ROTZOOI Fermentatiefestial, gaat het gebeuren: het allernieuwste boek van Christian Weij zal dan worden uitgebracht. Ter ere daarvan gaan we een serie workshops inplannen die aansluiten bij zijn nieuwe boek: Verrot Gezond. Want hoe gezond is fermenteren eigenlijk en hoe beïnvloedt fermentatie je gezondheid? Vraagstukken waar Christian zich in heeft verdiept. Solo, maar ook samen met wetenschappers, vakidioten en nieuwsgierige mede-mensen. Het heeft tot interessante conclusies geleid en minstens weer evenveel vragen opgeroepen. Het lijkt erop dat we nooit uitgeleerd zijn over dit onderwerp.

Natuurlijk vind je ook veel recepten in Verrot Gezond, heel veel recepten zelfs: 50 nieuwe fermentatie recepten. Waaronder kimchi gazpacho, sleedoorn ‘olijven’, probiotische kaas, amazake, fire cider, oud brood miso, prebiotisch aardappelbrood en Worcestershire saus. Maar daarnaast geeft Christian in het nieuwe boek ook 100 van zijn lekkerste gerechten – waarin gefermenteerde producten een hoofdrol spelen  – weg.

We kunnen dus weer heerlijk gaan experimenteren met fermenteren. Het is de hoogste tijd …aan de slag!

Tijdens deze workshop gaan we probiotische notenyoghurt maken, melkkefir, pre- en probiotische drankjes (waterkefir, kombucha etc.), probiotische pickles, fruitshrub en een gezond prebiotisch desembrood met minder gluten. Christian vertelt die dag alles over gezondheid en de mens als symbiose, fermenteren, probiotica en welke voeding prebiotisch is.

Deze workshop biedt ruimte voor maximaal 8 personen en is incl. pro- en prebiotische lunch en drankjes.

Aan het einde van de dag ga je naar huis met:
2 Prebiotische desembroden
1 pot probiotische groentenpickle
1 pot fruitshrub
1 pot probiotische notenyoghurt
Melkkefir korrels
Waterkefir korrels of kombuchazwam (naar keuze)
1 pre- en probiotisch drankje

De workshop wordt gegeven door Christian Weij, auteur van Verrot Lekker, het praktische handboek met recepten over fermentatie dat je waarschijnlijk in je kast hebt staan. Heb je het nog niet? Niet erg, en ook niet strikt noodzakelijk. Je kunt het boek eventueel tijdens de workshop aanschaffen, of in het bestelproces kiezen voor, workshop + boek. Dan ligt er een exemplaar voor je klaar.

Het nieuwste boek “Verrot Gezond” is nu nog niet te bestellen, maar ten tijde van deze workshop kan je het met een leuke korting kopen. Christian zorgt voor een voorraad en voorziet jouw allernieuwste aanwinst met plezier van een persoonlijke boodschap.

Datum: zaterdag 1 juni 2019
Tijd: 10:00u – 16:00u
Locatie: SmaakPark, Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw 15D, 6711 JC, Ede
Kosten: € 130,- p.p. (inclusief eten en drinken), wil je het boek Verrot Lekker erbij? Dat kost € 27,50, of liever de nieuwste titel: Verrot Gezond erbij? Dat kost € 29,95

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze workshop, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

 

jun
29
za
Verrot gezond, fermenteren en desembrood @ SmaakPark
jun 29 @ 10:00 am – 4:00 pm

Op 26 mei as, tijdens het ROTZOOI Fermentatiefestial, gaat het gebeuren: het allernieuwste boek van Christian Weij zal dan worden gepresenteerd. Ter ere daarvan gaan we een serie workshops inplannen die aansluiten bij zijn nieuwe boek: Verrot Gezond. Want hoe gezond is fermenteren eigenlijk en hoe beïnvloedt fermentatie je gezondheid? Vraagstukken waar Christian zich in heeft verdiept. Solo, maar ook samen met wetenschappers, vakidioten en nieuwsgierige mede-mensen. Het heeft tot interessante conclusies geleid en minstens weer evenveel vragen opgeroepen. Het lijkt erop dat we nooit uitgeleerd zijn over dit onderwerp.

Natuurlijk vind je ook veel recepten in Verrot Gezond, heel veel recepten zelfs: 50 nieuwe fermentatie recepten. Waaronder kimchi gazpacho, sleedoorn ‘olijven’, probiotische kaas, amazake, fire cider, oud brood miso, prebiotisch aardappelbrood en Worcestershire saus. Maar daarnaast geeft Christian in het nieuwe boek ook 100 van zijn lekkerste gerechten – waarin gefermenteerde producten een hoofdrol spelen  – weg.

We kunnen dus weer heerlijk gaan experimenteren met fermenteren. Het is de hoogste tijd …aan de slag!

Tijdens deze workshop gaan we probiotische notenyoghurt maken, melkkefir, pre- en probiotische drankjes (waterkefir, kombucha etc.), probiotische pickles, fruitshrub en een gezond prebiotisch desembrood met minder gluten. Christian vertelt die dag alles over gezondheid en de mens als symbiose, fermenteren, probiotica en welke voeding prebiotisch is.

Deze workshop biedt ruimte voor maximaal 8 personen en is incl. pro- en prebiotische lunch en drankjes.

Aan het einde van de dag ga je naar huis met:
2 Prebiotische desembroden
1 pot probiotische groentenpickle
1 pot fruitshrub
1 pot probiotische notenyoghurt
Melkkefir korrels
Waterkefir korrels of kombuchazwam (naar keuze)
1 pre- en probiotisch drankje

De workshop wordt gegeven door Christian Weij, auteur van Verrot Lekker, het praktische handboek met recepten over fermentatie dat je waarschijnlijk in je kast hebt staan. Heb je het nog niet? Niet erg, en ook niet strikt noodzakelijk. Je kunt het boek eventueel tijdens de workshop aanschaffen, of in het bestelproces kiezen voor, workshop + boek. Dan ligt er een exemplaar voor je klaar.

Het nieuwste boek “Verrot Gezond” is nu nog niet te bestellen, maar ten tijde van deze workshop kan je het met een leuke korting kopen. Christian zorgt voor een voorraad en voorziet jouw allernieuwste aanwinst met plezier van een persoonlijke boodschap.

Datum: zaterdag 1 juni 2019
Tijd: 10:00u – 16:00u
Locatie: SmaakPark, Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw 15D, 6711 JC, Ede
Kosten: € 130,- p.p. (inclusief eten en drinken), wil je het boek Verrot Lekker erbij? Dat kost € 27,50, of liever de nieuwste titel: Verrot Gezond erbij? Dat kost € 29,95

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze workshop, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

 

Vanaf 26 mei in de winkel: Verrot gezond, het nieuwste boek van Christian Weij
Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Het SmaakPark is er trots op onderdeel te zijn van Dutch Cuisine en als Dutch Cuisine Centre dé culinaire broedplaats, thuisbasis en centrale plek voor alle ambassadeurs, vrienden en partners van Dutch Cuisine te mogen zijn