Calendar

jan
31
vr
Vrijdagmiddagborrel #vrijmibo @ SmaakPark
jan 31 @ 4:30 pm – 6:30 pm

Op 31 januari, 14 februari en 21 februari organiseren we aan de bar van het SmaakPark vrijmibo’s speciaal voor diegene die mee willen doen aan onze crowdfunding en kennis willen maken met ons en het SmaakPark. Maar iedereen die wil weten wat we nu precies gaan doen en hoe het eetbare park en de foodhal eruit gaat zien – of een goed idee heeft die bij ons plan past – is uiteraard ook welkom. De borrels zijn van 16:30u tot ± 18:30u. Opgeven hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd. Het eerste drankje krijg je van ons, de rest is tegen happy hour tarief.

Speciaal voor de Dry January maand (die we in februari nog effe doorzetten) hebben we heerlijk waterkefir mocktails.

Waar? Op het SmaakPark natuurlijk. Aan de Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw D 15, Ede (gebruik je google maps als navigatie, daar is het SmaakPark als locatie gepind).

Tot dan!

feb
3
ma
Masterclass Food Professionals, desem & graan
feb 3 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, desem & graan

Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en we vermoordden ze erom. Het was onderdeel van religieuze rituelen en een reden om oorlogen te voeren.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze masterclass doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van Christian Weij hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Je wordt overspoeld met informatie en recept ideeën en Christian vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en verschillende soorten broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Verschillende soorten lang gerezen desembrood
  • Tempeh

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • Verschillende zelf gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Graan opleiding certificaat

De kosten voor deze masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en food professionals, zijn er nog twee andere masterclasses te volgen: Basis en Smaakmakers. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 19 augustus (basis), maandag 26 augustus (smaakmakers) en maandag 2 september (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

feb
8
za
Workshop groenten fermenteren @ Smaakpark
feb 8 @ 10:30 am – 4:30 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot lekker en Verrot gezond), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 6 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Een pot kimchi
– Gefermenteerd sap
– Tabasco
– Miso

Natuurlijk staan we ook stil bij het nieuwste boek van Christian: Verrot gezond. Want hoe gezond is fermenteren eigenlijk en hoe beïnvloedt fermentatie je gezondheid? Vraagstukken waar Christian zich in heeft verdiept. Solo, maar ook samen met wetenschappers, vakidioten en nieuwsgierige mede-mensen. Het heeft tot interessante conclusies geleid en minstens weer evenveel vragen opgeroepen. Het lijkt erop dat we nooit uitgeleerd zijn over dit onderwerp.

We kunnen dus weer heerlijk gaan experimenteren met fermenteren. Het is de hoogste tijd …aan de slag!

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ of ‘Verrot gezond’ erbij? Dan kost de workshop € 157,50 of respectievelijk € 159,95. De workshop begint om 10:30u en eindigt om circa 16:30u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze workshop, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

feb
14
vr
Vrijdagmiddagborrel #vrijmibo @ SmaakPark
feb 14 @ 4:30 pm – 6:30 pm

Op 31 januari, 14 februari en 21 februari organiseren we aan de bar van het SmaakPark vrijmibo’s speciaal voor diegene die mee willen doen aan onze crowdfunding en kennis willen maken met ons en het SmaakPark. Maar iedereen die wil weten wat we nu precies gaan doen en hoe het eetbare park en de foodhal eruit gaat zien – of een goed idee heeft die bij ons plan past – is uiteraard ook welkom. De borrels zijn van 16:30u tot ± 18:30u. Opgeven hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd. Het eerste drankje krijg je van ons, de rest is tegen happy hour tarief.

Speciaal voor de Dry January maand (die we in februari nog effe doorzetten) hebben we heerlijk waterkefir mocktails.

Waar? Op het SmaakPark natuurlijk. Aan de Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw D 15, Ede (gebruik je google maps als navigatie, daar is het SmaakPark als locatie gepind).

Tot dan!

feb
21
vr
Vrijdagmiddagborrel #vrijmibo @ SmaakPark
feb 21 @ 4:30 pm – 6:30 pm

Op 31 januari, 14 februari en 21 februari organiseren we aan de bar van het SmaakPark vrijmibo’s speciaal voor diegene die mee willen doen aan onze crowdfunding en kennis willen maken met ons en het SmaakPark. Maar iedereen die wil weten wat we nu precies gaan doen en hoe het eetbare park en de foodhal eruit gaat zien – of een goed idee heeft die bij ons plan past – is uiteraard ook welkom. De borrels zijn van 16:30u tot ± 18:30u. Opgeven hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd. Het eerste drankje krijg je van ons, de rest is tegen happy hour tarief.

Speciaal voor de Dry January maand (die we in februari nog effe doorzetten) hebben we heerlijk waterkefir mocktails.

Waar? Op het SmaakPark natuurlijk. Aan de Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw D 15, Ede (gebruik je google maps als navigatie, daar is het SmaakPark als locatie gepind).

Tot dan!

feb
29
za
Basis workshop fermenteren @ SmaakPark
feb 29 @ 10:00 am – 1:30 pm

bonen

Tijdens deze basis workshop fermenteren leer je van mij (Christian Weij, schrijver van het kookboek Verrot lekker), wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Ik laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter en yoghurt, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 80,- inclusief allerlei proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 107,50, liever het nieuwste boek Verrot gezond erbij? Dat kan ook, dan kost de workshop € 109,95 . De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 13:30u.

De workshop wordt gegeven in mijn fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

mrt
7
za
Workshop fermenteren + desembrood @ SmaakPark
mrt 7 @ 10:00 am – 4:30 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot lekker en Verrot gezond), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

Natuurlijk staan we ook stil bij het nieuwste boek van Christian: Verrot gezond. Want hoe gezond is fermenteren eigenlijk en hoe beïnvloedt fermentatie je gezondheid? Vraagstukken waar Christian zich in heeft verdiept. Solo, maar ook samen met wetenschappers, vakidioten en nieuwsgierige mede-mensen. Het heeft tot interessante conclusies geleid en minstens weer evenveel vragen opgeroepen. Het lijkt erop dat we nooit uitgeleerd zijn over dit onderwerp.

We kunnen dus weer heerlijk gaan experimenteren met fermenteren. Het is de hoogste tijd …aan de slag!

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ of ‘Verrot gezond’ erbij? Dan kost de workshop € 157,50 of respectievelijk € 159,95. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:00u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mrt
14
za
Basis workshop fermenteren @ SmaakPark
mrt 14 @ 10:00 am – 1:30 pm

bonen

Tijdens deze basis workshop fermenteren leer je van mij (Christian Weij, schrijver van het kookboek Verrot lekker), wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Ik laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter en yoghurt, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 80,- inclusief allerlei proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 107,50, liever het nieuwste boek Verrot gezond erbij? Dat kan ook, dan kost de workshop € 109,95 . De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 13:30u.

De workshop wordt gegeven in mijn fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

apr
11
za
Paasspecial fermenteren + desembrood @ SmaakPark
apr 11 @ 10:00 am – 4:30 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot Lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem en is een fantastische voorbereiding op de paasdagen die voor de deur staan. Het lekkerste paasbrood, met lang gerijpte boter, dat klinkt goed toch?

Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 speciale paas desembroden p.p. en starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan zuurkool maken, boter en roomkaas starten en we maken een miso. Je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– een pot zuurkool
– roomkaas
– een zuurdesemstarter
– gerijpte boter
– 2 Eigen gemaakte broden
– deeg om thuis af te bakken
– miso

Natuurlijk staan we ook stil bij het nieuwste boek van Christian: Verrot gezond. Want hoe gezond is fermenteren eigenlijk en hoe beïnvloedt fermentatie je gezondheid? Vraagstukken waar Christian zich in heeft verdiept. Solo, maar ook samen met wetenschappers, vakidioten en nieuwsgierige mede-mensen. Het heeft tot interessante conclusies geleid en minstens weer evenveel vragen opgeroepen. Het lijkt erop dat we nooit uitgeleerd zijn over dit onderwerp.

We kunnen dus weer heerlijk gaan experimenteren met fermenteren. Het is de hoogste tijd …aan de slag!

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ of ‘Verrot gezond’ erbij? Dan kost de workshop € 157,50 of respectievelijk € 159,95. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

mei
11
ma
Masterclass Food Professionals, basis
mei 11 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, basis

Om te starten met fermenteren en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, moet je beginnen met een solide basis. Tijdens deze basisopleiding leggen we deze basis. Je leert wat micro-organismen zijn, welke je kunt gebruiken, waar je ze vandaan kunt halen, hoe je ze kunt beïnvloeden en hoe je er veilig mee kunt werken. Je leert over de geschiedenis van het fermenteren en wat het met gezondheid te maken heeft. We gaan de hele dag door ook veel proeven en al die verschillende smaken zullen je ogen zeker openen en je inspireren meer met deze oude methodes te doen.

Na deze dag zal je bacteriën nooit meer als eng beschouwen en je zult ze kunnen inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan groenten en fruit fermenteren, en melk verwerken tot kaas en andere zuivel producten.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Zuurkool
  • Kimchi
  • Pickle’s
  • Gepekelde citroenen
  • Een gefermenteerde soda
  • Yoghurt
  • Boter
  • Crème fraîche (maar dan anders)
  • Roomkaas

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 9 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie basis opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 185,- incl. BTW  inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass basis in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee vervolg-masterclasses te volgen: Smaakmakers en desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 11 mei (basis), maandag 18 mei (smaakmakers) en maandag 25 mei (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

Crowdfunding
Onze crowdfunding is gestart. Hiermee willen we € 225.000 ophalen. Met dit bedrag kunnen we het pand inrichten, de tuin ombouwen tot inspirerend park en een deel van de verbouwing van het pand bekostigen. We hebben al 72% behaald! Kijk op onze crowdfunding pagina voor meer info.
Nu in de winkel: Verrot gezond, het nieuwste boek van Christian Weij
Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Het SmaakPark is er trots op onderdeel te zijn van Dutch Cuisine en als Dutch Cuisine Centre dé culinaire broedplaats, thuisbasis en centrale plek voor alle ambassadeurs, vrienden en partners van Dutch Cuisine te mogen zijn