Calendar

apr
21
za
VOL fermenteren en desembrood @ SmaakPark
apr 21 @ 10:00 am – 5:00 pm

Deze workshop is VOL, op 5 mei is een nieuwe ingepland.

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.
Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.
Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en verteld ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.
Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing
De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 125,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 145,-. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

apr
23
ma
Masterclass Professionals Smaakmakers @ SmaakPark
apr 23 @ 10:00 am – 4:30 pm

Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: Smaakmakers

Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar ook producten als tabasco, miso, vissaus, sojasaus, mosterd en worcestershiresauce zijn meestal gefermenteerd. We gaan veel proeven maar natuurlijk gaan ook de handen uit de mouwen en gaan we zelf smaakmakers maken en de vele toepassingen ervan bespreken. De smaakmakers kan je inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan o.a. verse vis klaar maken voor de lange reis naar de lekkerste vissaus die je ooit proefde, en graan en bonen laten transformeren tot smaakbommen.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Tabasco
  • Groentesausen
  • Miso
  • Vissaus
  • Tempeh
  • Pesto
  • Mosterd
  • Mayonaise van boter en gefermenteerde groentesap

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 7 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Smaakmakers opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee masterclasses te volgen: Basis en Graan. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 16 april (basis), maandag 23 april (smaakmakers) en maandag 30 april (graan)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

 

apr
30
ma
Masterclass Professionals Graan @ SmaakPark
apr 30 @ 10:00 am – 4:30 pm

Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: Graan

Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en we vermoordden ze erom. Het was onderdeel van religieuze rituelen en een reden om oorlogen te voeren.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze masterclass doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van Christian Weij, hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Je wordt overspoeld met informatie en recept ideeën en Christian vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en verschillende soorten broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Verschillende soorten lang gerezen desembrood
  • Tempeh

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • Verschillende zelf gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Graan opleiding certificaat

De kosten voor deze masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en food professionals, zijn er nog twee andere masterclasses te volgen: Basis en Smaakmakers. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 16 april (basis), maandag 23 april (smaakmakers) en maandag 30 april (graan)

mei
5
za
VOL fermenteren en desembrood @ SmaakPark
mei 5 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Christian laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.
Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:

– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 125,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters.

Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop €145,-.
De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

mei
12
za
Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
mei 12 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Christian laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.
Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:

– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 125,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters.

Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop €145,-.
De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

mei
17
do
Workshop fermentatie basis @ SmaakPark
mei 17 @ 6:30 pm – 10:30 pm

bonenTijdens deze basis workshop fermenteren in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van het kookboek Verrot lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter en yoghurt, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en verteld ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Gefermenteerde frisdrank
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 75,- inclusief allerlei proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 95,-. De workshop begint om 18:30u en eindigt om circa 22:30u.

mei
19
za
Workshop zuivel @ SmaakPark
mei 19 @ 10:00 am – 4:00 pm

Zuivel fermenteren is misschien wel het leukste om te doen. Het is magisch om te zien hoe dat witte goedje verandert in kaas, boter, yoghurt, kefir, crème fraîche en al het andere lekkers wat je ervan kunt maken. Vooral als je het aandurft schimmels op je zuivel los te laten, zijn je mogelijkheden bijna onbeperkt.Deze dag gaan we alleen maar met rauwe biologische melk aan de gang. We gaan boter, (schimmel)kaas, yoghurt, kefir en crème fraîche maken. En Christian Weij, schrijver van Verrot Lekker, laat je natuurlijk ook veel van zijn zuivel experimenten proeven.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie, recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis van het fermenteren en over de link tussen al die goeie beestjes en onze gezondheid.

Je gaat naar huis met:

– zachte kaas
– crème fraiche
– boter
– brie
– yoghurt
– melk kefir
De kosten voor deze Zuivel workshop zijn € 115,- inclusief allerlei gefermenteerde lunch, drankjes en de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 135,-.
De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:00u.De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier van Christian in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

 

jun
2
za
Opening Smaakpark @ SmaakPark
jun 2 @ 1:00 pm – 5:00 pm

Het kan je niet zijn ontgaan, de afgelopen maanden gebeurt er al van alles op het SmaakPark. De grote gymzaal wordt gebruikt voor diners voor grote groepen en er worden volop workshops gegeven en kleinschaligere etentjes georganiseerd.  Daarmee gaan we – tot we aan de grote verbouwing gaan beginnen – lekker door. Wij vinden het de hoogste tijd om het SmaakPark te openen. Een feestje!

We doen dat op zaterdag 2 juni a.s. tussen 13.00-17.00 uur met een streekmarkt in de oude gymzaal van het SmaakPark. Je kan dan kennis maken met de telers en makers van lokale producten uit de Gemeente Ede en meteen je boodschappen voor het weekend doen. Wij zorgen ook voor een aantal food-kramen waar je de lekkerste gerechtjes kunt proeven, gemaakt met producten van de streekmarkt èn een berg gezelligheid.

Om 16.00 uur staan we kort officieel stil bij de opening van het SmaakPark. Kom je ook? Leuk!

jul
1
zo
Workshop desembrood @ SmaakPark
jul 1 @ 10:00 am – 4:00 pm

DesembroodEen hele dag lang met de handen in het deeg. Je gaat met spierballen en een tas vol heerlijk knapperig zelf gebakken brood naar huis.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze workshop doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van mij (Christian Weij, auteur van Verrot Lekker) hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Ik overspoel je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertel ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en per persoon twee broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je gaat naar huis met:
– Een desemstarter
– 3 eigen gemaakte broden
– Deeg wat je thuis kunt afbakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze uitgebreide workshop desembrood in Ede zijn € 85,- inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen, de starters en een verrassing. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 105,-. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:00u.

jul
26
do
Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
jul 26 @ 10:00 am – 5:00 pm

Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem.

Christian laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren, bakken we 2 desembroden p.p. een starten we een deeg om thuis af te bakken. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter, yoghurt, brood bakken, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis ook je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.
Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:

– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Frisdrank starter
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter
– 2 Eigen gemaakte broden
– Deeg om thuis af te bakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 125,- inclusief allerlei lunch, proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters.

Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop €145,-.
De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Recente berichten