Calendar

aug
26
ma
Masterclass Food Professionals, smaakmakers
aug 26 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, smaakmakers

Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar ook producten als tabasco, miso, vissaus, sojasaus, mosterd en worcestershiresauce zijn meestal gefermenteerd. We gaan veel proeven maar natuurlijk gaan ook de handen uit de mouwen en gaan we zelf smaakmakers maken en de vele toepassingen ervan bespreken. De smaakmakers kan je inzetten om echt een verschil in smaak te maken en je gasten/klanten iets bijzonders voor te schotelen. We gaan o.a. verse vis klaar maken voor de lange reis naar de lekkerste vissaus die je ooit proefde, en graan en bonen laten transformeren tot smaakbommen.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Tabasco
  • Groentesausen
  • Miso
  • Vissaus
  • Tempeh
  • Pesto
  • Mosterd
  • Mayonaise van boter en gefermenteerde groentesap

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • 7 eigen gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Smaakmakers opleiding certificaat

De kosten voor deze uitgebreide masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en foodprofessionals, zijn er nog twee masterclasses te volgen: Basis en Desem & andere graan producten. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 19 augustus (basis), maandag 26 augustus (smaakmakers) en maandag 2 september (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

aug
30
vr
Heideweek Culinair 2019 @ Oude Kerkplein
aug 30 @ 4:00 pm – 11:00 pm
Heideweek Culinair 2019 @ Oude Kerkplein

Het SmaakPark is present tijdens de Heideweek Culinair 2019, kom je proeven van de gerechten die wij voor jou zullen bereiden?

Een gratis toegankelijk evenement in het centrum van Ede waar “ food, drinks, art and music “ bij elkaar komen.
Het sfeervolle Oude Kerkplein in Ede is de locatie waar diverse culinaire ondernemers uit Ede en omgeving hun (h)eerlijke producten ter plekke zullen bereiden.
Maak kennis met de kwaliteit en diversiteit die culinair Ede rijk is.
De Uitmarkt Ede voorziet twee podia van theater en muziek, en er is zelfs Silent Disco.
Uniek is dat wij een “waste-free” evenement als doel stellen, om zo bij te dragen aan een beter milieu.
Dit culinaire/culturele feestje gaat plaats vinden op vrijdag 30 augustus van 16:00 tot 23:00 uur.
Gerechten gaan tussen de € 4 en € 8 kosten.

aug
31
za
Workshop Koji @ Smaakpark
aug 31 @ 10:00 am – 5:00 pm
Workshop Koji @ Smaakpark

Ben je toe aan ‘next level’ fermenteren? Kom dan naar deze dagvullende workshop Koji!

Als het fermenteren van groenten voor jou gesneden kool is, is dit vast een zeker een onderwerp waarover je nog veel kan en wil leren en waar je uitdaging in vindt: koji-kin. Ko-wat?

Koji, of eigenlijk Koji-kin of Aspergillus Oryzae. Een schimmel, die ervoor zorgt dat enzymen in rijst of soja geactiveerd worden, en zetmeel wordt omgezet in suikers. Het wordt gebruikt bij het maken van miso, sake, sojasaus en amazake bijvoorbeeld.

Koji heeft een lange geschiedenis, en werd in de tweede eeuw vanuit China naar Japan gebracht. Vandaag de dag bestaan er meer dan 20.000 koji kin sporen, waarvan er bijna 3500 gebruikt worden voor het maken van koji voor het brouwen van Sake. Maar je kan koji-kin voor meer inzetten dan de traditionele bereidingswijzen, zo heeft Christian ontdekt.

Waarom alleen soja-bonen gebruiken, of rijst, als je ook oer-Nederlands spelt kan gebruiken, of bruine bonen. Door te variëren met de grondstof waarop je de koji laat ‘sporen’, kan je bijzondere smaken creëren. Wat te denken van miso gemaakt met koji van cake?

Wat gaan we doen? Je leert van Christian over koji-kin, de geschiedenis, de toepassingsmogelijkheden de uitdagingen, de tools. We gaan samen aan de slag en maken:

Koji
Miso
Soja
Amazake
Dry aged vegetables

Natuurlijk valt er genoeg te proeven. Van gerechten, sauzen en marinades gemaakt met magische miso.

De kosten voor deze zeer uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 130,- inclusief lunch met misosoep en desembrood, proefhapjes, drankjes en de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ of ‘Verrot gezond’ erbij? Dan kost de workshop € 157,50 of respectievelijk € 159,95. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 17:00u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

sep
2
ma
Masterclass Food Professionals, desem & graan
sep 2 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, desem & graan

Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en we vermoordden ze erom. Het was onderdeel van religieuze rituelen en een reden om oorlogen te voeren.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze masterclass doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van Christian Weij hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Je wordt overspoeld met informatie en recept ideeën en Christian vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en verschillende soorten broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Verschillende soorten lang gerezen desembrood
  • Tempeh

De opleiding wordt gegeven door fermentatiespecialist Christian Weij, schrijver van Verrot lekker; het meest verkochte fermentatieboek in Nederland en België en is geschikt voor beginnende fermenteerders. Maar ook als je regelmatig al wat groenten e.d. gefermenteerd hebt, is deze dag een aanrader. Je zult veel nieuwe creatieve mogelijkheden leren.

De opleiding is inclusief:

  • Verschillende zelf gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Graan opleiding certificaat

De kosten voor deze masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en food professionals, zijn er nog twee andere masterclasses te volgen: Basis en Smaakmakers. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 19 augustus (basis), maandag 26 augustus (smaakmakers) en maandag 2 september (desem & andere graan producten)

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

sep
5
do
Basis workshop fermenteren (avond) @ SmaakPark
sep 5 @ 6:30 pm – 10:00 pm

Tijdens deze basis workshop fermenteren in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van het kookboek Verrot lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel veel proeven. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. Vandaag starten we 5 fermentatieproducten die je thuis verder kunt laten fermenteren. We gaan groente fermenteren, kaas maken, frisdrank, boter en yoghurt, en je krijgt een zuurdesemstarter mee om thuis je eigen heerlijke brood te kunnen bakken.

Christian overspoelt je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en verteld ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met fermenteren te maken heeft.

Je gaat naar huis met:
– Een pot zuurkool
– Een pot pickle’s
– Roomkaas
– Gefermenteerde frisdrank
– Een zuurdesemstarter
– Een yoghurtstarter

De kosten voor deze uitgebreide workshop fermenteren in Ede zijn € 80,- inclusief allerlei proefhapjes, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en een aantal starters. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 107,50, liever het nieuwste boek Verrot gezond erbij? Dat kan ook, dan kost de workshop € 109,95 . De workshop begint om 18:30u en eindigt om circa 22:30u.

De workshop wordt gegeven in het fermentatie-atelier in het SmaakPark in Ede. Het adres is Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede.

Geïnteresseerden uit België, betaling via de iDeal bank applicatie is alleen voor Nederlandse banken helaas. Heb je interesse om mee te doen met deze masterclass, mail ons dan even, dan zorgen we dat je een factuur krijgt.

sep
11
wo
Lezing ‘verrot gezond’ leven @ SmaakPark
sep 11 @ 7:30 pm – 10:00 pm

foto: Maarten Weij

Lezing ‘Verrot Gezond’ leven door Christian Weij
Inclusief proeverij en fermentatie demo

Sinds Antoni van Leeuwenhoek als eerste een bacterie door zijn microscoop zag, zijn we deze kleine wezentjes de schuld gaan geven van alles wat met ziekte en bederf te maken heeft. Meer dan twee honderd jaar zaten we voor een groot gedeelte op het verkeerde spoor. Pas sinds wetenschappers via DNA bepaling heel precies kunnen zien welke bacteriën er nou in onze darmen leven, wordt er gedegen onderzoek gedaan naar de link tussen micro-organismen en een goede gezondheid.

Maar eigenlijk is die link ook heel erg logisch. Kijk maar naar de dieren in de natuur. Zij krijgen dagelijks veel levende micro-organismen binnen. Door het water wat ze uit meren, sloten en plasjes drinken, en door het onverhitte voedsel wat ze eten. Geen rotte appel wordt gemeden en geen stinkend stukje vlees gaat de prullenbak in. Dit bacterierijke voedsel is beter verteerbaar, rijker aan vitamine en zorgt ervoor dat het immuunsysteem van alle dieren op onze planeet goed blijft werken. Nou ja alle dieren! Behalve de moderne mens dan. We eten steeds minder rauwe producten, drinken schoon water uit de kraan en we kopen het liefst gemaksvoedsel vol conserveringsmiddelen en emulgatoren die onze darmbacteriën kunnen doden. En dan gebruiken we ook nog eens antibiotica en steriliserende middelen waarmee we de nog overgebleven levende bacteriën te lijf gaan. Erg onnatuurlijk dus. Tijd voor een ommekeer.

Tijdens deze lezing en proeverij leer je van Christian wat de laatste wetenschappelijke inzichten zijn en hoe je je eigen darmbacteriën kunt voeden. Hij vertelt over de geschiedenis van het fermenteren en laat je zien hoe je zelf eenvoudig met fermentatie kunt starten. Je wordt ontvangen met een gefermenteerd drankje en hapje en zal tijdens de lezing ook wat verschillende gefermenteerde producten te proeven.

Locatie: SmaakPark Ede, Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15)
Tijd: 19:30 – 22:00u
Kosten: € 55,- inclusief fermentatie proeverij, wil je een exemplaar van het nieuwste boek, Verrot gezond, erbij? Dan kost de lezing € 84,95

Over het kookboek Verrot Gezond
Na het verschijnen van het boek Verrot lekker van Christian Weij heeft de fermentatie beweging in Nederland een flinke boost gekregen. Van moestuinder tot boer en van thuiskok tot sterrenchef, iedereen lijkt tegenwoordig te willen fermenteren. En niet zo verwonderlijk ook. Het is een prachtige manier om eten te bewaren en veel nieuwe smaken te creëren. Maar Christian Weij, de auteur van Verrot lekker heeft zelf ook niet stil gezeten. Hij is blijven experimenteren en doet dat voor een aantal projecten zelfs met de Wageningen UR. Daarnaast sprak hij de laatste jaren met verschillende artsen en wetenschappers over de huidige gezondheidsonderzoeken naar micro-organismen en verslond alle literatuur die hij over dit onderwerp kon vinden. Dit experimenteren en studeren heeft geresulteerd in een prachtig nieuw kookboek met de titel – hoe kan het ook anders – Verrot gezond. Tijdens de lezing is het boek – en Christian’s eerste boek Verrot lekker – te koop en kun je beide boeken uiteraard laten signeren.

Nu in de winkel: Verrot gezond, het nieuwste boek van Christian Weij
Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Het SmaakPark is er trots op onderdeel te zijn van Dutch Cuisine en als Dutch Cuisine Centre dé culinaire broedplaats, thuisbasis en centrale plek voor alle ambassadeurs, vrienden en partners van Dutch Cuisine te mogen zijn