Wanneer:
01/07/2018 @ 10:00 am – 4:00 pm
2018-07-01T10:00:00+02:00
2018-07-01T16:00:00+02:00
Waar:
SmaakPark
Nieuwe Kazernelaan 2 D15 (gebouw 15) 6711 JC in Ede

DesembroodEen hele dag lang met de handen in het deeg. Je gaat met spierballen en een tas vol heerlijk knapperig zelf gebakken brood naar huis.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze workshop doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van mij (Christian Weij, auteur van Verrot Lekker) hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Ik overspoel je tijdens de workshop met informatie en recept ideeën en vertel ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en per persoon twee broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je gaat naar huis met:
– Een desemstarter
– 3 eigen gemaakte broden
– Deeg wat je thuis kunt afbakken
– Een leuke verrassing

De kosten voor deze uitgebreide workshop desembrood in Ede zijn € 85,- inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen, de starters en een verrassing. Wil je ook gelijk het fermentatieboek ‘Verrot lekker’ erbij? Dan kost de workshop € 105,-. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:00u.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende activiteiten
aug
18
za
10:00 am Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
aug 18 @ 10:00 am – 5:00 pm
Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem. Christian laat je zien hoe je er in je eigen [...] Read More
sep
3
ma
10:00 am Masterclass Professionals Basis @ SmaakPark
Masterclass Professionals Basis @ SmaakPark
sep 3 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Professionals Basis @ SmaakPark
Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: de basis Om te starten met fermenteren en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, moet je beginnen met een solide basis. Tijdens deze basisopleiding leggen we deze basis. Je leert wat micro-organismen zijn, welke je kunt gebruiken, waar je ze vandaan kunt halen, [...] Read More
sep
10
ma
10:00 am Masterclass Professionals Smaakm... @ SmaakPark
Masterclass Professionals Smaakm... @ SmaakPark
sep 10 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Professionals Smaakmakers @ SmaakPark
Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: Smaakmakers Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar [...] Read More
sep
15
za
10:00 am VOL Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
VOL Fermenteren en desembrood @ SmaakPark
sep 15 @ 10:00 am – 5:00 pm
VOL Fermenteren en desembrood @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Deze workshop is vol, op 18 augustus zijn nog wat plekken vrij. Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van, leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de [...] Read More
sep
17
ma
10:00 am Masterclass Professionals Desem ... @ SmaakPark
Masterclass Professionals Desem ... @ SmaakPark
sep 17 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Professionals Desem & andere Graan producten @ SmaakPark
Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: Graan Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel [...] Read More
jan
14
ma
10:00 am Masterclass Food Professionals, ...
Masterclass Food Professionals, ...
jan 14 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, basis
Om te starten met fermenteren en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, moet je beginnen met een solide basis. Tijdens deze basisopleiding leggen we deze basis. Je leert wat micro-organismen zijn, welke je kunt gebruiken, waar je ze vandaan kunt halen, hoe je ze kunt beïnvloeden en hoe je [...] Read More
jan
21
ma
10:00 am Masterclass Food Professionals, ...
Masterclass Food Professionals, ...
jan 21 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, smaakmakers
Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar ook producten als tabasco, miso, vissaus, sojasaus, [...] Read More
jan
28
ma
10:00 am Masterclass Food Professionals, ...
Masterclass Food Professionals, ...
jan 28 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, desem & graan
Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en [...] Read More
mei
26
zo
11:00 am ROTZOOI fermentatiefestival
ROTZOOI fermentatiefestival
mei 26 @ 11:00 am – 8:00 pm
ROTZOOI fermentatiefestival
‘De rotjongens’ Christian Weij (Verrot Lekker) en Meneer Wateetons (Over Rot) organiseren op zondag 26 mei 2019 de derde editie van fermentatiefestival ROTZOOI, in samenwerking met Keukengeheim • culinaire evenementen ROTZOOI is geen standaard foodtruck festival. Natuurlijk kun je er lekker eten en drinken, maar ROTZOOI gaat dieper. Met een gefermenteerd drankje in de ene [...] Read More
Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Recente berichten