Wanneer:
17/09/2018 @ 10:00 am – 4:30 pm
2018-09-17T10:00:00+02:00
2018-09-17T16:30:00+02:00
Waar:
SmaakPark
Nieuwe kazernelaan 2 D15
Kosten:
185,-

Fermentatie opleiding voor horeca en foodprofessionals: Graan

Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en we vermoordden ze erom. Het was onderdeel van religieuze rituelen en een reden om oorlogen te voeren.

Het fermenteren van granen doen we met melkzuurbacteriën en gisten. In het verleden ging het meestal om een combinatie van die twee. Duizenden jaren werden brood en bier gegist door ze aan de open lucht bloot te stellen, waardoor de goede ‘beestjes’ in het product konden komen en hun heerlijke fermentatiewerk konden doen. Pas sinds Louis Pasteur ontdekte dat er verschillende micro-organismen bestaan, zijn onze voorouders bacteriën en gisten gaan scheiden voor verschillende doeleinden. Goed voorbeeld hiervan is bakkersgist. De meeste bakkers bakken hun broden tegenwoordig alleen nog maar met bakkersgist. Het is lekker snel klaar en goed onder controle te houden. Maar… lang niet ze lekker en voedend als de desembroden die onze voorouders duizenden jaren gegeten hebben.

In deze masterclass doen we een stapje terug in de geschiedenis en leer je van Christian Weij, hoe je een goeie desemstarter (moeder of schatje) maakt en hoe je daar allerlei heerlijke broden mee kunt bakken.

Je wordt overspoeld met informatie en recept ideeën en Christian vertelt ronduit over de geschiedenis en wat gezondheid met gefermenteerd brood te maken heeft. We gaan onze handen in het meel steken, desemstarters maken, deeg kneden en verschillende soorten broden vormen om en ter plekke af te bakken.

Je verlaat aan het einde van de dag het fermentatieatelier met:

  • Verschillende soorten lang gerezen desembrood
  • Tempeh

De opleiding is inclusief:

  • Verschillende zelf gemaakte producten die je mee naar huis mag nemen
  • Het boek Verrot Lekker
  • Een gefermenteerde lunch
  • Fermentatie Graan opleiding certificaat

De kosten voor deze masterclass in Ede zijn € 185,- incl. BTW  en inclusief lunch, drankjes, de door jezelf gemaakte producten om mee naar huis te nemen en het boek Verrot Lekker. De workshop begint om 10:00u en eindigt om circa 16:30u.

Naast deze masterclass in de opleiding fermenteren voor horeca en food professionals, zijn er nog twee andere masterclasses te volgen: Basis en Smaakmakers. Wil je alle drie de masterclasses volgen, en boek je ze alle drie tegelijkertijd, dan kan dat voor een speciale pakketprijs van € 495,- (ipv € 555,- incl. BTW). Maximaal aantal deelnemers aan een masterclass is 8.

Data: maandag 3 september (basis), maandag 10 september (smaakmakers) en maandag 17 september (desem & andere graan producten)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende activiteiten
nov
22
do
6:30 pm Workshop Kimchi en tafelzuren @ SmaakPark
Workshop Kimchi en tafelzuren @ SmaakPark
nov 22 @ 6:30 pm – 10:30 pm
Workshop Kimchi en tafelzuren @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Kimchi – een soort Koreaanse pittige zuurkool waar tien jaar geleden nog geen Nederlander van gehoord had en nu dankzij de vele Foodtruck Festivals gestaag het land aan het veroveren is – is een heerlijk gefermenteerd product om zelf te maken. Elke Koreaanse familie heeft zijn eigen kimchi-recept en het kan dan ook van verschillende [...] Read More
nov
29
do
6:30 pm Workshop fermentatie basis @ SmaakPark
Workshop fermentatie basis @ SmaakPark
nov 29 @ 6:30 pm – 10:30 pm
Workshop fermentatie basis @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Tijdens deze basis workshop fermenteren in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van het kookboek Verrot lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Hij laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan en laat je heel [...] Read More
dec
10
ma
11:00 am Opening Dutch Cuisine Centre (be... @ SmaakPark
Opening Dutch Cuisine Centre (be... @ SmaakPark
dec 10 @ 11:00 am – 2:00 pm
Opening Dutch Cuisine Centre (besloten) @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Besloten evenement Het SmaakPark heeft er een nieuwe functie bij! Wij zijn/worden het Dutch Cuisine Centre. De centrale plek, thuisbasis en creatieve broedplaats voor alle ambassadeurs, vrienden (aangesloten Dutch Cuisine restaurants) en partners van Dutch Cuisine, waarvan Christian ook ambassadeur is. Het SmaakPark wordt een plek waar ambassadeurs, vrienden en partners elkaar kunnen ontmoeten, kennis [...] Read More
dec
13
do
4:00 pm Kerstdiner (besloten) @ SmaakPark
Kerstdiner (besloten) @ SmaakPark
dec 13 @ 4:00 pm – 11:00 pm
Kerstdiner (besloten) @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Besloten evenement   Kerstdiner voor 50 personen
dec
14
vr
4:00 pm Kerst kookworkshop (besloten) @ SmaakPark
Kerst kookworkshop (besloten) @ SmaakPark
dec 14 @ 4:00 pm – 11:00 pm
Kerst kookworkshop (besloten) @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Besloten evenement Kerst kook-workshop
dec
15
za
10:00 am Kerst special Fermenteren en des... @ SmaakPark
Kerst special Fermenteren en des... @ SmaakPark
dec 15 @ 10:00 am – 5:00 pm
Kerst special Fermenteren en desembrood @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Tijdens deze hele dag fermenteren (inclusief lunch) in het fermentatie-atelier van Christian Weij (schrijver van Verrot Lekker), leer je wat fermenteren inhoudt en zal je absoluut aangestoken worden om het thuis uit te proberen. Deze workshop is een combinatie van de basis workshop en de workshop desem en is een fantastische voorbereiding op de kerstdagen [...] Read More
dec
19
wo
4:00 pm Kerstdiner (besloten) @ SmaakPark
Kerstdiner (besloten) @ SmaakPark
dec 19 @ 4:00 pm – 11:00 pm
Kerstdiner (besloten) @ SmaakPark | Ede | Gelderland | Nederland
Besloten evenement   Kerstdiner voor 50 personen
jan
14
ma
10:00 am Masterclass Food Professionals, ...
Masterclass Food Professionals, ...
jan 14 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, basis
Om te starten met fermenteren en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, moet je beginnen met een solide basis. Tijdens deze basisopleiding leggen we deze basis. Je leert wat micro-organismen zijn, welke je kunt gebruiken, waar je ze vandaan kunt halen, hoe je ze kunt beïnvloeden en hoe je [...] Read More
jan
21
ma
10:00 am Masterclass Food Professionals, ...
Masterclass Food Professionals, ...
jan 21 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, smaakmakers
Nadat je de basis masterclass fermenteren hebt gevolgd (of zelf al ervaring hebt met fermenteren en behoefte hebt aan verdieping), is het tijd om op te stomen naar de masterclass Smaakmakers. Veel smaakmakers die we in de keuken gebruiken zijn gefermenteerd: chocola, vanille, thee, koffie en peper. Maar ook producten als tabasco, miso, vissaus, sojasaus, [...] Read More
jan
28
ma
10:00 am Masterclass Food Professionals, ...
Masterclass Food Professionals, ...
jan 28 @ 10:00 am – 4:30 pm
Masterclass Food Professionals, desem & graan
Graan is al duizenden jaren een van de belangrijkste voedingsbronnen van de mensheid. Overvloed en schaarste van graan hebben een enorme stempel op onze geschiedenis gedrukt. Vanaf het moment dat we in staat waren om graan droog op te slaan, is het dan ook vaak als politiek machtsmiddel ingezet. We betaalden mensen met graan en [...] Read More
Volg ons via…
Nieuwsbrief

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig updates over de ontwikkelingen en je hoort als één van de eerste wanneer de feestelijke opening van het SmaakPark is.

Recente berichten